ילדים, מסכים וקשב: אימון חכם להפרעות קשב וריכוז בעידן הדיגיטלי

הפרעת קשב וריכוז היא לא משהו שמאפיין רק ילדים. גם מבוגרים רבים חיים איתה ביום-יום, לפעמים בלי לדעת בכלל שהיא שם. אבל אצל ילדים – ההשפעה לרוב בולטת יותר: בבית הספר, במפגשים חברתיים ואפילו בשגרה הכי פשוטה. עם הזמן התפתחו גישות חדשות שיכולות לעזור. אחת מהן מתמקדת באימון ילדים עם הפרעות קשב וריכוז בעזרת משחקים – לא רק משחקים דיגיטליים, אלא גם כאלה שמשחקים ממש עם הידיים. אספנו כמה רעיונות שיעזרו לשלב בין משחק, תנועה ויום-יום – כאלה שיכולים באמת לעשות שינוי.

איך משחקים תורמים לקשב ולריכוז?

משחקים דיגיטליים – בעיקר כאלה שדורשים חשיבה, תגובה מהירה או עמידה במשימות לאורך זמן – יכולים לעזור לחלק מהילדים לשפר את הריכוז ולשמור על מיקוד. לפעמים אפשר ממש לראות איך ילדים שמשחקים בסוגים כאלה של משחקים לומדים לזהות מטרות, לפעול בצורה מכוונת ולהתמקד גם כשיש הרבה הסחות דעת.

במקרים מסוימים, משחקים כאלה הם חלק בלתי נפרד מתהליך של אימון ילדים עם הפרעות קשב וריכוז – בדיוק בגלל שהם דורשים מהם לתרגל ריכוז, עקביות ותגובה מדויקת.

וגם אם לא מדובר במשחק מחשב – כל מי ששיחק פעם במשחק שדורש ריכוז מכיר את התחושה: להיכנס פתאום לעולם אחר, כזה שדורש להישאר בפוקוס, לחשוב מהר ולהגיב נכון. בדיוק היכולות שקצת יותר מאתגרות לילדים עם הפרעת קשב – ולכן, המשחקים יכולים להפוך למרחב חיובי ותומך.

לא רק מסכים: גם תנועה חשובה

גם אם המשחקים עוזרים – אי אפשר לשכוח את התנועה. פעילות גופנית לא רק עוזרת "לפרוק אנרגיה" – היא גם תורמת לריכוז, לחיזוק היכולות החשיבתיות ולעזרה בוויסות רגשי. בין אם מדובר בילד שמתקשה לשבת בכיתה או במבוגר שקופץ בין משימות – תנועה יכולה לעזור להרגיש יותר יציבים ומרוכזים. השילוב בין משחקים לבין תנועה – כמו משימות פיזיות שדורשות גם מחשבה – יכול לפעמים לעשות את ההבדל ולשפר את ההתנהלות ביום-יום.

 

אימון ילדים עם הפרעות קשב וריכוז

 

טיפול בבעיות קשב וריכוז – כחלק מהחיים

כשמדברים על טיפול בבעיות קשב וריכוז, חשוב לזכור שאין פתרון אחד שמתאים לכולם. נכון, יש תרופות שיכולות לעזור, אבל אצל לא מעט ילדים ומשפחות, דווקא שינוי באורח החיים והכנסת אלמנטים חיוביים לשגרה עושים את ההשפעה הגדולה ביותר. אימון ילדים עם הפרעות קשב וריכוז דרך משחקים ודרך פעילות גופנית הוא דרך אחרת – שמשלבת בין עולמות, ומדברת בשפה שהילדים כבר מכירים.

איך משלבים את זה ביומיום?

כדי להפוך את זה לחלק מהשגרה, אפשר לשלב אלמנטים של משחק בצורה פשוטה טבעית:

  • לשלב משחקים שדורשים תכנון, מעקב או שליטה בקצב (למשל, משחקי RPG או אסטרטגיה).
  • להגדיר זמן קבוע למשחק – כחלק מהיום, לא במקום כל שאר הפעילויות.
  • להכניס פעילויות גופניות מהנות – כמו משחקי תנועה, רכיבה על אופניים או תחרויות קטנות בבית.
  • לשלב בין תנועה למשחק – למשל, משימות פיזיות שכוללות גם חשיבה או תנועה, לפי שלבים של משחק.

כך אפשר ליצור איזון שמעודד ריכוז, מפחית עומס ומחבר בין העולם הדיגיטלי והעולם הפיזי בצורה חכמה – כחלק מהתהליך של טיפול ב בעיות קשב וריכוז בצורה יומיומית.

לסיום: להבין את הילד, להכיר את הקשב

מסך זה לא תמיד דבר רע – במיוחד כשמשתמשים בו נכון. בעולם שבו ילדים (וגם מבוגרים) חיים בתוך סביבות דיגיטליות, אפשר וצריך להשתמש בזה לטובה. ברגע שמתחברים לשפה שהילדים מדברים – אם זה גיימינג ואם תנועה – ומצרפים לזה מחשבה טיפולית רחבה, האימון הופך לחלק מהחיים. וזה לא רק עבור הילדים – גם הורים ומבוגרים יכולים ללמוד על עצמם, ועל הדרך שלהם להתמודד עם עולם שכולו גירויים.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות